Els propers dies 9, 10 i 11 de desembre (de dimecres a divendres) tindrà lloc el Fòrum virtual Joves i Clima a la Mediterrània +25, aprofitant el 25è aniversari del denominat procès de Barcelona , projecte per a la cooperació entre regions que va impulsar la Unió Europea durant la celebració de la cimera euro-mediterrània de la ciutat comtal l’any 1995.

 

Organitzat per la Generalitat de Catalunya amb la col.laboració de diferents entitats de l’espai euromediterrani, el Fòrum ve precedit pels Diàlegs Mediterrània +25, que van celebrar-se entre juny i octubre, i van tenir com a eix principal el desenvolupament urbà i l’impacte econòmic de la Covid-19 a la zona.

 

Aquest Fòrum comptarà amb la presència de diferents entitats i associacions, i a més tindrà una important representació juvenil, ja que s’espera hi participin prop de 200 persones d’entre 16 i 30 anys, tant a nivell col.lectiu (xarxes d’associacions juvenils) com individual.

 

Un dels objectius principals, més enllà de la realització de tallers i taules rodones que serveixin per difondre propostes que enforteixin les relacions entre els països de les dues ribes del Mediterrani, és la de donar veu als i les joves, que no només patiran les conseqüències del canvi climàtic si no s’actua a temps, sinó que a més, són els ferms candidats a donar respostes útils i aplicables per combatre l’emergència mediamabiental, com han demostrat sense pal.liatius en els darrers anys.

 

I és que el jovent ha demostrat una capacitat immensa per formular recomanacions per aplicar polítiques climàtiques a nivell local, participant en projectes com l’EYES, que ha involucrat a joves de sis països diferents de la UE. I també, amb l’aparició de moviments juvenils com Fridays for Future ha quedat palesa la seva capacitat per organitzar-se i establir teixits de comunicació a nivell global.

 

El Fòrum Joves i Clima a la Mediterrània té una importància especial, ja que estem parlant d’una de les zones més vulnerables i que més pateix les consequències del canvi climàtic i l’escalfament global (la temperatura puja un 20% més ràpid que la mitjana en comparació a  altres regions del món); i aspectes com l’augment de la  contaminació i els canvis en l´ús del sòl, que ha permès en alguns casos la urbanització d’espais que fins fa no gaire eren terrenys protegits, no ajuden a mitigar els danys que pot patir la Mediterrània en els propers anys. Per això, insistim en la importància de celebrar aquest tipus d’activitats i sobretot, de donar veu als joves, que tant per empenta com per convicció, són les que han de liderar la transformació de polítiques climàtiques en fets reals.

 

A més de la benvinguda, una conferència inicial i una taula rodona, s’hi realitzaran fins a sis tallers de manera simultània, en tres horaris diferents per facilitar la participació de totes les persones interessades. A continuació enumerem tots els tallers de què consta aquest fòrum virtual i qui els dinamitza

 

  • Activisme, moviments socials i societat civil (per NovaAct)
  • Ciutats, joves i sostenibiitat (per MedCities)
  • Digitalització i solucions innovadores per a l’emergència climàtica (per IEMed)
  • Economies transformadores (pel Govern Regional de Sousse i Fòrum de Dones del Rif  i CERAI)
  • Incidència en la presa de decisions (pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible del GenCat, Unió pel Mediterrani i Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes)
  • Justicia global, migració i gènere (pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Consell de la Joventut de Barcelona i Servei Civil Internacional de Catalunya)

 

Podeu trobar informació completa sobre les activitats i debats de cada taller aquí , de la pàgina 2 a la 4.

 

A partir de les idees i acords que s’extreguin a cada taller s’elaborarà un document de conclusions, que serà presentat en la darrera jornada del Fòrum, divendres dia 11/12 de 17 a 18 h. 

 

Per part del grup de joves de l’EYES, hi participarà la Judith Purrà, qui va ser una de les encarregades de conduir la primera edició l’ECOFest fa tot just dues setmanes. Si voleu registrar-vos al Fòrum, podeu fer-ho a través d’aquest link . Es una gran oportunitat per manifestar el compromís amb la sostenibilitat d’una regió que estimem i de la que formem part!

 

Els idiomes oficials seran el francès i l’anglès.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *