Membres de la xarxa es mobilitzen en ocasió del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (30 de gener)
El 30 de gener, nombrosos ajuntaments catalans i membres de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau van celebrar el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP). Aquesta jornada se celebra des del 1964 amb vocació de formar una ciutadania crítica, empàtica i implicada en la resolució dels conflictes. El següent article recopila algunes activitats promogudes pels membres de la xarxa.
La Diputació de Barcelona organitza un espai de treball sobre “Educació per la Pau i Ciutadania Global” amb representants municipals
Com avantsala del DENIP, el dimecres 26 de gener, l’Espai de treball d’Educació per la Ciutadania Global de la Diputació de Barcelona va organitzar una sessió d’intercanvi d’experiències per la promoció de la cultura de la pau amb el suport de Fundipau.
En aquesta ocasió, el director de Fundipau Jordi Armadans, va emfatitzar la importància de l’educació per la pau com esforç compartit per formar persones capaces d’entendre els desajustaments i desigualtats darrere dels conflictes, alhora que proactives en la recerca de solucions. La tècnica de la Fundipau, Lourdes Vergés, va aportar informacions de context sobre el DENIP. També va proposar diferents pistes de treball per portar el DENIP més enllà del 30 de gener i de l’àmbit escolar, avançant cap a un impacte encara més estructural.
La sessió va comptar amb presentacions de diversos ajuntaments:
- Sabadell va compartir la campanya “Parla’m de Pau”, que pretén conscienciar els infants i invitar-los a reflexionar sobre les actituds que provoquen violència o fomenten la pau per mitjà de tallers i realització de materials audiovisuals.
- Terrassa va destacar el cicle “Mes de la Pau”, que proposa activitats dirigides a tota la ciutadania egarenca, aprofitant especialment el potencial de la seva xarxa de biblioteques.
- Manresa va compartir el treball del Consell de la Solidaritat i la Casa per la Solidaritat i la Pau de la capital del Bages. Aquestes organitzacions proposen un catàleg d’activitats educatives que promouen un concepte de pau coherent, vinculat amb la memòria històrica i el treball de les associacions locals de drets humans.
Des del butlletí #InternacionalDIBA també s’ha compartit informacions sobre el DENIP de forma destaca amb totes les persones registrades.
Igualada acull accions artístiques reivindicatives en l’espai públic
L’escola municipal de teatre de la capital de l’Anoia, La Tarima, ha organitzat, en ocasió del DENIP, diverses accions artístiques en l’espai públic. En aquest cas, les activitats s’han concentrat al barri de Fàtima, on s’hi ha realitzat una perfomance que descriure diferents violències. L’alumnat de l’escola ha guiat el públic per un recorregut des del Centre Cívic del mateix barri fins al pac Valldaura.
La coordinadora de La Tarima, Montse Basart, afirma com aquesta activitat busca sensibilitzar el públic sobre els factors darrere de la violència per mitjà de les arts escèniques, capaces d’impulsar la transformació social i ser motor de canvi.
Els grups han treballat de forma autònoma diversos tipus de violència: des del bullying fins a l’assetjament, les violències sexuals i la transfòbia o la violència social i del sistema. Els grups també han buscat establir un vincle entre l’escola i el barri que l’acull, reivindicant el valor de l’espai públic com espai de creació i convivència: peces essencials per desenvolupar la cultura de pau i el dret a la ciutat.
Gavà proposa recursos i activitats a centres de la ciutat
En el cas de Gavà, l’Ajuntament ha proposat un catàleg de recursos educatius i activitats a tots els centres educatius de la ciutat. Aquestes informacions estaven relacionades amb la cultura per la pau i el DENIP.
Tres centres educatius de la ciutat (Sagrada Família, el Calamot i Joan Salamero) han aprofitat aquests recursos de diverses formes: des de la realització d’activitats artístiques i de debat fins a l’organització d’activitats lúdiques i a l’espai públic.
Lectura recomanada: Construint pau des dels municipis
En ocasió del Dia Escolar de la No Violència i la Pau, la xarxa comparteix la guia “Construint Pau des dels Municipis” com una eina concreta per reforçar o desenvolupar polítiques locals d’educació per la pau.
La guia destaca el paper fonamental dels governs locals i del municipalisme en la construcció de pau, des dels territoris fins a l’àmbit global. Inclou anàlisi de context sobre el vincle entre desigualtats estructurals i violència, i com les polítiques locals impacten en aquests factors (tant en clau positiva com negativa). La guia proposa eines concretes per assolir transformacions positives, inspirades no només en l’educació, però també l’enfocament basat en els drets humans, la transformació del conflicte i l’aprofundiment de la democràcia.
Aquesta guia ha estat elaborada per Edualter sota la coordinació i l’impuls de la xarxa catalana d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i el suport de la Diputació de Barcelona.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!