L’assemblea d’alcaldes i alcaldesses per la pau de Catalunya aprova una Declaració de benvinguda a l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

Les ciutats membres aproven el full de ruta per 2021

Avui, 22 de gener, ha tingut lloc l’Assemblea general de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, que s’ha fet en format virtual i ha reunit més de 70 alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores i tècnics municipals de les ciutats membres.

La reunió ha tingut lloc justament el dia que entra en vigor el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, després que més de 50 estats l’hagin signat i ratificat. Josep Mayoral s’ha referit a aquesta data com «un dia històric molt important en el camí del desarmament i la pau». Mayoral ha fet un paral·lelisme amb l’aprovació de la prohibició de les bombes de dispersió, que també es va assolir gràcies a la lluita i la persistència de la societat civil.

El Tractat va ser aprovat per les Nacions Unides el juliol de 2017, després de molts anys de demandes de la societat civil i de les reivindicacions dels supervivents dels bombardejos i els assaigs nuclears. Amb aquesta fita històrica, s’ha aconseguit que les úniques armes de destrucció massiva que no estaven prohibides fins ara ho estiguin, com ho estan les armes químiques i les biològiques.

Una campanya de ciutats pel desarmament nuclear

L’assemblea ha expressat el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat, aprovant una Declaració que celebra l’entrada en vigor del Tractat i insta els estats a comprometre’s amb aquest exitós procés de desarmament.

Josep Mayoral, president de la xarxa, ha destacat la iniciativa ‘Ciutats de Pau’, una campanya impulsada per diverses organitzacions de suport al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, que convida els municipis a aprovar una moció demanant als seus governs estatals que signin el Tractat.

Actualment hi ha al món més de 13.000 armes nuclears, la majoria d’elles amb una capacitat destructiva molt superior a les bombes que l’any 1945 van destruir Hiroshima i Nagasaki. La campanya fa referència a l’amenaça que suposen aquestes armes per a les comunitats d’arreu del món i manifesta el dret de tots els ciutadans i ciutadanes del món a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Adverteix que qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per això, fa una crida als governs dels estats a signar i ratificar el Tractat.

Són moltes les ciutats d’arreu del món que ja s’ha sumat a aquesta crida. Alguns municipis catalans i espanyols també s’hi han adherit. L’alcalde de Granollers ha recordat que el febrer de 2020, coincidint amb la visita de l’activista d’ICAN Setsuko Thurlow, la ciutat de Barcelona i la Diputació de Barcelona van aprovar mocions per demanar que l’estat espanyol signi i ratifiqui el Tractat. Josep Mayoral ha afegit que calen moltes més veus que reclamin fer noves passes per avançar cap a la pau i el desarmament. Per això, des d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, conjuntament amb ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears) i l’ONG FundiPau, impulsen la campanya «Ciutats de Pau» i conviden tots els ajuntaments a adherir-s’hi.

La nova comissió executiva impulsarà el pla d’acció per 2021

L’assemblea, que ha estat presidida per el president de la xarxa Josep Mayoral, ha aprovat la composició de la comissió executiva pel període 2021-2023, que estarà formada pels municipis de Calella, Figueres, Flix, Gavà, Granollers, Igualada, Manlleu, Sant Feliu de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet.

Així mateix, també s’ha aprovat el Pla d’acció de la xarxa, que està alineat amb els eixos de treball de l’organització internacional Mayors for Peace. Entre d’altres punts, es preveu consolidar i ampliar la xarxa de municipis compromesos, elaborar i implementar agendes locals de pau i convivència i encoratjar els municipis a unir-se a la campanya «Ciutats de Pau»

Pel que fa a les accions dutes a terme en els darrers mesos, s’ha valorat positivament la creació de la secció europea, que es va constituir el novembre de 2019 a Hannover. Presidida per l’alcalde de Granollers i amb l’alcalde de Manchester com a vicepresident, la secció europea té la seu a Granollers i impulsa la coordinació de projectes compartits entre ciutats europees per fomentar la cultura de pau i cercar partenariats amb altres entitats i organitzacions.

També s’ha destacat la commemoració, el 2020, del 75è aniversari dels bombardejos atòmics. Tot i les dificultats sobrevingudes a causa de la Covid-19, s’ha pogut celebrar esdeveniments en record de les víctimes i de sensibilització per a la prohibició de les armes nuclears.

Una xarxa mundial de més de 8.000 ciutats

Actualment, l’organització internacional Mayors for Peace agrupa més de 8.000 ciutats de 165 països i regions d’arreu del món, que tenen com a objectiu el treball en favor de la pau, el desarmament i especialment l’eliminació de les armes nuclears. A Catalunya hi ha més de 200 municipis que són membres de la xarxa, una mostra clara de la fortalesa i el dinamisme del municipalisme català en l’àmbit de la cultura de pau, la solidaritat i la defensa dels drets humans.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *