El món local català en defensa dels electes turcs i kurds

Des del municipalisme català es creu que calen instruments i solucions polítiques per combatre la violència i el terrorisme a Turquia. Diàleg i respecte als representants municipals escollits democràticament pel poble turc i kurd és l’opció viable per aconseguir l’estabilitat. La Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya signen aquest manifest.

MANIFEST

El món local català en defensa dels electes turcs i kurds El dimarts 25 d’octubre de 2016, a les nou del vespre, la policia turca ocupava l’ajuntament d’Amed / Diyarbakir. Fruit d’aquesta actuació, van ser arrestats els coalcaldes de Diyarbakir Gültan Kisanak i Firat Anli, escollits democràticament el març de 2014. La Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya observem amb preocupació aquesta situació.

Gültan Kisanak va ser detinguda just després d’aterrar a l’aeroport de Diyarbakir, tornant d’Ankara, mentre que Firat Anli va ser detingut a casa seva, al centre de la ciutat de Diyarbakir. Les cases dels dos co-alcaldes van ser envaïdes per la policia a les nou del vespre durant dues hores i mitja. L’ajuntament de Diyarbakir va ser bloquejat per la policia, que va començar un registre a les nou del vespre impedint que cap dels treballadors de l’ajuntament, inclosos els advocats, poguessin entrar a l’edifici.

Diyarbakir és la capital de la regió kurda de Turquia, i el municipi de Diyarbakir és la institució municipal més important governada pel HDP-Partit de la Democràcia i dels Pobles. Gültan Kisanak és també co-presidenta de la Unió de Municipis del Sud-est d’Anatòlia (Gabb), que és una associació municipalista que inclou 106 municipis.

El President Tayyip Erdogan ha acusat Kisanak i Anli de col·laborar amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), el qual és a la llista d’organitzacions terroristes. Arrel de les detencions de Kisanak i Anli, també hi ha hagut altres detencions, en especial de dones, quan es manifestaven pacíficament com a símbol de protesta contra aquests actes il·legals i anti-democràctics.

Aquest atac als càrrecs electes kurds i turcs no és un fet nou a Turquia. A dia d’avui, 22 coalcaldes electes estan empresonats, i 33 més han estat inhabilitats.

El municipalisme català expressa la seva preocupació per aquests fets, i reconeix que la violència i les detencions no han cessat al sud-est de Turquia. Creiem que la manera de combatre aquestes amenaces és sempre respectant l’estat de dret, els drets humans i les llibertats individuals. Així doncs, la detenció de Gültan Kisanak i Firat Anli està en contra de la Declaració dels Drets Humans, de la que Turquia n’és signatària.

Des del municipalisme català creiem que calen instruments i solucions polítiques per combatre la violència i el terrorisme a Turquia. Diàleg i respecte als representants municipals escollits democràticament pel poble turc i kurd, és l’opció viable per aconseguir l’estabilitat.

Barcelona, 31 d’octubre de 2016

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *