Calella inaugura dues plaques per no oblidar els bombardejos franquistes sobre la ciutat durant la Guerra Civil
L’acte va arrancar a la Plaça Muriel Casals – a tocar de la Fàbrica Llobet-Guri, on va caure una de les bombes – i va concloure al Museu del Turisme, on s’hi va projectar un vídeo a mode d’homenatge a aquelles persones que van viure els efectes de la Guerra.
Calella ha inaugurat dues plaques commemoratives per recordar els bombardejos aeris que van sacsejar el barri de Pequin i la Fàbrica Llobet-Guri, durant la Guerra Civil. L’acte, que va arrancar a la Plaça Muriel Casals, a tocar d’on va caure una de les bombes, va seguir el seu recorregut fins al Museu del Turisme, on s’hi va projectar un vídeo a mode d’homenatge de totes aquelles persones que van ser viure un dels episodis més foscos que s’han viscut al territori.
Ahir, dilluns de Pasqua, es van descobrir les plaques que se situen a la mateixa Plaça Muriel Casals i al barri de Pequin i que són obra de l’artista local Jaume Font. L’acte, conduït per la regidora de l’Àrea d’Educació, Montserrat Mateu, va comptar amb la presència del director del Memorial Democràtic, Jordi Font, que va recalcar que “Calella està fent un treball persistent, des de fa ja més d’una dècada. Organitzant iniciatives i actes, com aquest, contribuint a fer possible la recuperació, conservació i difusió del patrimoni memorial”. També hi va assistir l’alcalde de Granollers i president de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, Josep Mayoral, que va destacar “la importància que aquestes llambordes se situïn al cor de la ciutat. És imprescindible que la pell de la mateixa ciutat expliqui la seva història. Amb aquest acte, es recordarà constantment, que els carrers de Calella, on ara hi passegem, van ser sacsejats per l’impacte de les bombes”.
L’últim parlament va anar a càrrec de l’alcaldessa, Montserrat Candini, que va aprofitar per fer un recordatori de la feina que s’està fent per recordar i commemorar els efectes “devastadors” de la guerra i promoure la pau: L’any 2010 vam rehabilitar i senyalitzar el Refugi Antiaeri del Parc Dalmau, amb la seva museïtzació i obertura al públic; el 2012 vam posar en marxa un projecte de memòria oral i documental dels testimonis de guerra; el 2016 vam retirar tota la simbologia franquista i vam revocar la medalla d’or de la ciutat atorgada l’any 1944 a Antonio de Correa, governador civil i cap provincial del Movimiento; el 2018 vam instal·lar un monòlit informatiu en commemoració del 80è aniversari del bombardeig aeri al barri de Pekin. I ara ens comprometem a seguir treballant en la preservació de la memòria històrica”.
El punt final de l’acte va ser la projecció del vídeo que recorda als testimonis que van viure els episodis de la guerra a Calella, una feina de documentació que es va poder veure al Museu del Turisme.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!