Alcaldes per la Pau participa en el ‘II Foro Mundial sobre Violencias Urbanas y Educación para la Convivencia y la Paz’, celebrat a Madrid

La xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau ha participat en la segona edició del ‘Foro Mundial sobre Violencias Urbanas y Educación para la Convivencia y la Paz’, que ha tingut lloc a Madrid del 5 al 8 de novembre. Des de la primera edició del Foro que va tenir lloc el mes d’abril de 2017, la xarxa ha format part del comité organitzador d’aquest esdeveniment com a representant de Mayors for Peace. El president de la xarxa, Josep Mayoral, ha intervingut en diverses sessions, en les que s’ha debatut sobre estratègies i experiències en el foment de la cultura de pau i la convivència. L’educació i la cultura han estat destacats com a elements transversals que han de fer possible els canvis necessaris per avançar cap a ciutats inclusives, sostenibles i pacífiques.

Claus per treballar la cultura de pau des de les ciutats

En el marc del Foro, des de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, conjuntament amb AIPAZ i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), s’ha organitzat una sessió per debatre sobre quines són les claus per abordar la cultura de pau a les ciutats. Aquesta sessió, que van compartir alcaldes i representants del món local amb experts del món acadèmic, va servir per presentar el projecte que les entitats organitzadores han estat treballant des de la primera edició del Foro. Es tracta d’impulsar plans d’acció local per a fer front a les violències urbanes i educar per a la convivència i la pau. “De la mateixa manera que com a resultat de la implementació de les Agendes 21 de medi ambient a les ciutats, ara en tots els projectes que emprenem cal tenir present l’impacte ambiental, volem construir un instrument perquè d’aquí uns anys qualsevol projecte que s’emprengui des de les ciutats també hagi de portar incorporat un informe que certifiqui que promou la convivència” va afirmar Josep Mayoral.

Dues expertes en temes de pau, Carmen Magallón membre de la Fundación Seminario de Investigación para la Paz y de la Liga Internacional de Mujeres por la Paz y la Libertad (WILPF) i Tica Font, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, van presentar l’agenda de les ciutats per la pau i la convivència. Es tracta d’un document que analitza les diferents expressions de violència que es donen a les ciutats i proposa eines per a fer-hi front. A partir d’aquesta agenda, cada municipi haurà de desplegar el seu propi pla d’acció, adaptat a la seva realitat.

L’alcaldessa de Rosario (Argentina), Mónica Fein, vicepresidenta de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores, va destacar algunes iniciatives que duen a terme per tal de guanyar espais públics per a la ciutadania. “Per a nosaltres promoure espais públics inclusius, fomentar la participació en els barris o treballar amb la nostra societat civil és educador: una forma de construir ciutats de pau”, va afirmar.

Una iniciativa de la Diputació foral de Gipuzkoa per promoure la convivència pacífica, en la que ja han participat més del 70% dels municipis de la província, també ha estat compartida en la sessió, presentada per la directora de Convivència i Drets Humans Maribel Vaquero.

L’Agenda per la pau i convivència està vinculada i inspirada per l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible. S’hi va referir Carlos Martínez, alcalde de Soria i Vicepresident europeu de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). En aquest sentit, l’Agenda 2030 conté un objectiu específic, l’ODS16, que proposa promoure societats pacífiques i inclusives, facilitar l’accés a la justícia per a tots i crear institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells. Un objectiu que, com el 16 restants, no podrà ser assolit sense el compromís de les ciutats i el suport de la ciutadania.

En el marc de la sessió, s’ha presentat el vídeo “Construïm la pau, de les ciutats al món”, que ha estat elaborat per la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, per tal de que les ciutats se sumin a la xarxa i promoguin accions de sensibilització i educació per la pau en els municipis.

Suport a la Campanya d’ICAN

El vicepresident de Mayors for Peace Josep Mayoral ha compartit amb Beatrice Finh, directora executiva de la Campanya ICAN, la iniciativa per abolir les armes nuclears que va guanyar el Premi Nobel de la Pau el 2017, la presentació d’una campanya perquè les ciutats reclamin al govern d’Espanya que s’adhereixi al Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears que va ser aprovat per Nacions Unides el juliol de 2017. En la reunió que van tenir a Madrid el passat mes de juliol, Manuela Carmena i Josep Mayoral es van comprometre amb Beatrice Finh a treballar plegats per sensibilitzar del perill que representen les armes nuclears per a les ciutats, les persones i el planeta.

>>> Compromís de les ciutats vers una Agenda de pau i convivència a les ciutats

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *