Granollers aprova per unanimitat una moció sobre les armes nuclears i de suport al Tractat sobre la seva prohibició

La ciutat expressa novament el seu compromís amb un món més just, en pau i nuclearment desarmat

El Ple municipal de Granollers, en la sessió celebrada aquest dimarts 27 de novembre, ha aprovat per unanimitat la moció impulsada pel propi l’Ajuntament de Granollers en col·laboració amb Fundipau, ICAN i Alcaldes per la Pau. La moció manifesta la preocupació per la greu amenaça que suposen les armes nuclears i demanda avançar, per responsabilitat i seguretat, cap a la seva prohibició.

Després de molts anys de demandes per part de la societat civil, diverses ONG i campanyes, la xarxa Alcaldes per la Pau, els supervivents de les bombes atòmiques, etc., s’ha aconseguit un primer pas cabdal: l’adopció del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, el passat 7 de juliol de 2017, a les Nacions Unides.

L’alcalde, Josep Mayoral, ha explicat que aquesta moció sorgeix d’una campanya de caràcter mundial «que va tenir la gosadia de reclamar la prohibició de les armes nuclears». Mayoral ha afirmat que aquesta «no és una moció estètica, és una moció iniciada fa 3 anys amb un èxit rotund». Així l’ONU va aprovar un tractar que ara els estats han de ratificar. Per això, aquesta moció pretén justament que el govern de l’estat signi i ratifiqui aquest el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

La Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i Fundipau, membre de la Campanya per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2017, promouen aquesta campanya de caràcter mundial per demanar als governs, a través de les ciutats, que signin i ratifiquin el tractat. A partir d’ara, des de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i des de Fundipau es farà difusió d’aquesta moció i es convidarà als ajuntaments (tant si són membres de Mayors for Peace com si no) a adherir-se a la demanda.

Aquestes són les demandes que recull la moció:

1.Expressar la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears.

2.Reclamar als estats del món que es comprometin d’una manera clara i precisa amb el desarmament nuclear i que prenguin mesures concretes cap al seu assoliment.

3.Fer seu l’ICAN Citties Appeal (promogut per la Campanya ICAN, guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2017) que diverses ciutats del món estan signant: “La nostra ciutat està profundament preocupada per la greu amenaça que suposen les armes nuclears per a les comunitats d’arreu del món. Creiem fermament que els nostres ciutadans tenen el dret de viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores per a les persones i el medi ambient. Per tot això, donem suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears i cridem els nostres Governs a signar-lo i ratificar-lo”.

4.Instar el Govern de l’Estat espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides.

5.Donar trasllat d’aquesta declaració al Govern de l’Estat espanyol, al secretariat d’Alcaldes per la Pau, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i a FundiPau (Fundació per a Pau) membre de la Campanya ICAN.

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *