Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica

“Hiroshima-Nagasaki. 70 anys de la bomba atòmica” és el títol de l’exposició produïda pels museus de la pau d’Hiroshima i Nagasaki, i l’Ajuntament de Granollers amb la col·laboració de Mayors for Peace.

La mostra explica què va passar aquell agost de 1945 quan va explotar la bomba atòmica, recorda les conseqüències que aquest fet encara té sobre milers de persones i consciencia el món sobre el perill que representen les armes nuclears i sobre la necessitat d’eliminar-les. L’exposició repassa els efectes en les persones, els edificis i el medi ambient, tan immediats com a llarg termini, així com els efectes secundaris causats per l’exposició a la radioactivitat i la seva persistència en les generacions posteriors. La mostra també fa èmfasi en com les dues ciutats s’han recuperat dels danys que els va causar l’explosió de la bomba atòmica i com la memòria dels que van perdre la vida i dels que encara pateixen les conseqüències roman entre la població actual.

A través d’una sèrie de panells, s’exposen fotografies, reproduccions de dibuixos fets pels hibakusha (persones que van sobreviure a la catàstrofe), gràfics, textos i documents audiovisuals. Igualment, es dedica un apartat a donar a conèixer com s’ha desenvolupat l’armament nuclear des de 1945 fins a l’actualitat, malgrat l’existència del Tractat de No Proliferació Nuclear, així com els assajos nuclears que s’han dut a terme. La part final se centra en la lluita per l’abolició de les armes nuclears.

0056_ptt

70 anys després del llançament de les dues bombes atòmiques, que van provocar la mort de 200.000 persones en les dues ciutats japoneses, el món encara no s’ha pogut alliberar de l’amenaça nuclear. Nou països tenen actualment 19.000 armes nuclears, de les quals unes 2.000 romanen en estat d’alerta instantània. La majoria de les armes nuclears actuals són desenes de vegades més potents que la bomba d’Hiroshima.

La voluntat és que el món conegui aquesta realitat per tal d’evitar que es pugui tornar a repetir un fet com aquest. Per això, des d’Hiroshima i Nagasaki, es treballa per difondre l’experiència i el missatge dels hibakusha i per incrementar la consciència de la població del món sobre la necessitat d’eliminar les armes nuclears.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *