Alcaldes per la Pau dona suport a les negociacions per prohibir les armes nuclears

  • Durant aquesta setmana es discutirà a Nova York les directrius d’un tractat multilateral
  • Alcaldes i alcaldesses en representació de més de 7.200 ciutats d’arreu del món signen una carta pública on alerten de les devastadores conseqüències humanitàries

Durant el dia d’avui 27 de març fins el 31 d’aquest mes, els Estats membres de Nacions Unides es reuniran a Nova York per reprendre les negociacions per aprovar un instrument jurídicament vinculant que prohibeixi les armes nuclears, un esdeveniment històric que sens dubte reflecteix els esforços que s’han dut a terme per avançar més enllà del Tractat de No Proliferació Nuclear. Les converses continuaran en una segona ronda del 15 de juny al 7 de juliol.

En motiu de l’inici de les negociacions, les ciutats i pobles que conformen Alcaldes per la Pau han publicat una carta oberta per donar suport a la iniciativa. En ella, des dels ulls dels hibakusha (les persones supervivents i afectades pels atacs nuclears d’Hiroshima i Nagasaki, fins i tot les de tercera generació), alerten de la perillositat i els riscos incalculables d’aquestes armes i conviden als Estats a redirigir les enormes quantitats de finançament armamentístic a pal·liar els efectes de la pobresa al món. La comissió executiva, en la seva voluntat per aconseguir un futur lliure d’armes nuclears, considera que els Estats han d’abandonar l’argument de la dissuasió i posar el focus en construir un escenari de confiança mútua on tots els participants siguin capaços d’avançar en la via del desarmament. Per últim, destaquen el paper rellevant de la societat civil en exigir als representants mundials la seva prohibició tot apostant per la convivència en un món on no importin les diferències culturals, religioses o ètniques.

Les Nacions Unides van adoptar el 27 d’octubre de 2016 la resolució que ha portat a rellançar les negociacions. 123 nacions sobre 177, entre les quals també es troba Corea del Nord, van votar a favor. No obstant, un grup de 38 nacions s’hi va oposar, entre el que es troben països nuclears com EEUU, Rússia o Israel, els països que conformen la OTAN (entre ells, Espanya) i, de manera sorprenent, el Japó, l’únic país que ha patit els horribles efectes de les bombes atòmiques. La Xina, l’Índia o Pakistan, posseïdors també d’armes nuclears, van decidir abstenir-se juntament amb un grup de 16 països. Unes 57 nacions, encapçalades per Àustria, Brasil, Irlanda, Mèxic, Nigèria i Sud-àfrica van donar suport al document.

Les armes nuclears són les úniques armes de destrucció massiva que encara no han sigut prohibides.

Carta oberta en anglès >

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *