Nacions Unides adopta un tractat que prohibeix totalment les armes nuclears

Organitzacions de la societat civil i més de 140 estats han participat en les negociacions, a excepció de les potències atòmiques i els membres de l’OTAN que han boicotejat l’acord

Després de dècades de denúncia i treball d’organitzacions com Alcaldes per la Pau i altres xarxes d’ONG i la societat civil, finalment divendres 7 de juliol es va adoptar a les Nacions Unides el tractat de prohibició total d’armes nuclears, un document legal i vinculant que s’obrirà a signatura i ratificació dels estats el proper 20 de setembre. El seu text prohibeix a tots els països que el ratifiquin el desenvolupament, la producció o la fabricació d’armes nuclears, així com la seva adquisició, possessió i emmagatzematge en qualsevol circumstància.

El tractat neix sense l’adhesió de les nou potències atòmiques (Estats Units, Rússia, Xina, França, Regne Unit, Índia, Pakistan, Israel i Corea del Nord) ni dels membres de l’OTAN. Malgrat que el tractat no compti ara per ara amb l’aprovació de les potències nuclears, la intenció és que totes elles acabin reconsiderant la seva postura al tractar-se d’armes contràries al dret internacional humanitari i a l’opinió pública mundial. La mateixa situació inicial que va ocórrer amb les armes químiques i biològiques, les mines antipersones o les bombes de dispersió.

Les armes nuclears eren fins ara les úniques armes de destrucció massiva que no havien estat il·legalitzades.

El president de Mayors for Peace, Kazumi Matsui, celebra en una carta oberta l’adopció del tractat i agraeix a totes les persones que l’han fet possible, des de negociadors, governs, personal de Nacions Unides, organitzacions i societat civil per la seva inestimable dedicació. Ara que el tractat ja ha sigut adoptat, Matsui anima a encapçalar aquesta nova etapa encoratjant a tots els estats a adherir-se i aconseguint el màxim número de països possible: «La comunitat internacional necessita cooperar i treballar conjuntament per assegurar que el tractat es converteixi en un document legal efectiu capaç d’abolir les armes nuclears per sempre».

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *