Un plançó de ginkgo descendent de l’arbre afectat per la bomba atòmica d’Hiroshima creix a Gernika

El president de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau va participar en la cerimònia de plantació, emmarcada en la commemoració del 81è aniversari del bombardeig de la ciutat basca

Un ginkgo descendent de l’arbre afectat per la bomba atòmica d’Hiroshima s’ha plantat al Parc d’Europa de Gernika, a pocs metres de la Casa de Juntas i del roure que simbolitza les llibertats i tradicions del poble basc.

L’acte solemne de plantació es va fer diumenge 29 d’abril i va comptar amb la participació de l’alcalde d’Hiroshima i president de Mayors for Peace, Kazumi Matsui i del lehendakari Iñigo Urkullu. També hi eren presents la presidenta de las Juntas Generales de Bizkaia, Ana Otadui, Unai Rementeria, Diputat general de Bizkaia i José M. Gorroño, alcalde de Gernika, a més de Josep Mayoral, president de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya. Luís Iriondo, supervivent del bombardeig de Gernika, va participar de tots els actes i va ser l’encarregat d’explicar el seu testimoni a la delegació d’Hiroshima. Iriondo, de 95 anys, va ser el 2008 a Granollers, on va participar dels actes de commemoració del 70è aniversari i va explicar les seves vivències del bombardeig de Gernika, quan ell era un noi de 14 anys.

Les dues ciutats d’Hiroshima i Gernika, ambdues destruïdes per bombardejos contra la població civil, han llançat un missatge contra la guerra i a favor de la pau al món i han destacat el significat d’agermanar el ginkgo d’Hiroshima i el roure de Gernika, dos arbres que van sobreviure els bombardejos i que ara són un símbol de la llibertat i la pau.

               

Viver de Bell-lloc col·labora per fer créixer els exemplars provinents d’Hiroshima

Des de desembre de 2014, diversos exemplars de ginkgo biloba, de Diospyros kaki i de Cinnamomum camphora, descendents d’arbres que van sobreviure la bomba atòmica, creixen al Viver de Bell-lloc, en el marc de la col·laboració d’aquesta entitat amb l’Ajuntament de Granollers i la xarxa d’Alcaldes per la Pau per sensibilitzar sobre el dany causat per les armes nuclears i la necessitat d’eliminar-les. Les llavors provenen d’arbres que romanen al Parc de la Pau d’Hiroshima, on hi va haver l’epicentre de l’explosió de la bomba atòmica el 6 d’agost de 1945. Tot i haver patit l’horror del bombardeig, dels troncs cremats dels arbres van sortir brots nous, que van donar esperança i coratge per viure a la gent d’Hiroshima, alhora que van esdevenir un símbol per demanar l’abolició de les armes nuclears i l’assoliment d’un món en pau. Són testimonis de la tragèdia i del terror causat per les armes nuclears i també un exemple de supervivència que encoratja la ciutadania d’Hiroshima a tirar endavant malgrat els desastres causats per la bomba atòmica.

Granollers es va comprometre a rebre les llavors i fer-les créixer per tal de poder proveir de plançons els espais de la mateixa ciutat i també fer-los arribar a altres ciutats properes que ho desitgin. En el marc d’aquesta col·laboració, les ciutats de Gavà, Sant Feliu de Llobregat, Vila-real i Gernika ja compten amb un exemplar de la segona generació del ginkgo supervivent de la bomba atòmica.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *